Natuur inclusief bouwen

door Gerard van Mil

Natuurinclusief betekent dat rekening wordt gehouden met de leefmogelijkheden voor dieren. Die wonen in en om onze huizen en tuinen leven. Bijvoorbeeld vogels en kleine zoogdieren, zoals egels en eekhoorns. Wanneer we natuurinclusief bouwen geven we vogels en vleermuizen de mogelijkheid te nestelen of te rusten.

Bijvoorbeeld stenen die zijn voorzien van een opening voor vleermuizen. Deze stenen zijn verder dicht zodat de vogel of vleermuis niet in de woning kan komen. Onder speciale dakpannen kunnen huismussen, spreeuwen of gierzwaluwen nestelen.

bron: https://www.bouwnatuurinclusief.nl
Moderne daken zijn zo goed afgesloten dat onder de dakpannen geen ruimte is voor deze vogels. De huiszwaluw helpen we met kleine steunen onder overstekken waarop ze hun nest kunnen vastzetten.
Wanneer iedereen zijn tuin afschermt met gaas of een schutting, wordt het egels moeilijk gemaakt. Die hebben een groter gebied nodig dan een klein stadstuintje. Wanneer ze onder het gaas of schutting door kunnen kruipen, geven we ze ruimte.
Dit zijn kleine en niet dure mogelijkheden, die deze dieren hard nodig hebben om te leven in de menselijke omgeving.

De gebruikelijke struiken en bomen en hier en daar een wat verwilderde tuin, leveren ook nog steeds een bijdrage. Het geeft ook rust voor iedereen. Bovenstaande foto geeft een beeld van hoe het eigenlijk zou moeten zijn.

Een nieuwe beschoeiing van een gracht kan voor de kuikens van watervogels een grote bedreiging zijn. De kuikens kunnen wel in het water, maar er niet uit. Aanbrengen van een uittreeplaats lost dit op. (Zie foto)

uittree plaats